top of page
halegurlerkocluk

İŞ AJANDANIZ , SİZ VE KOÇLUK


"Zamanın nasıl geçtiğini anlamadım . Günler ne kadar da koşturmaca içinde . Yetişmekte zorlanıyorum. İş ve hayat dengesini sağlamak için daha çok çaba göstermek zorunda kalıyorum . "diyor biri.

Yukarıdaki cümlelerden en az birini kesin duymuş ya da belki de sözcükleri kullanmış olabilirsiniz. Zamanı yönetmek için eğitimler almış ,acil-önemli çalışmalarını yapmış olduğunu düşünüyoruz. Bazı işleri hayatınızdan çıkarmış ,bazılarını delege etmiş ,zaman atayarak plana almış olarak yürüyor olabilirsiniz. Belki de kendiniz için yepyeni metod geliştirmişsinizdir. Tüm bunlar bir fazladan zaman yaratarak farklı görev ve sorumluluklar almak yada daha mutlu olmak için miydi?

Bir çalışan olarak acaba gereken zaman yönetimi mi ? Metodlar ve yollar uygularken , iş yaşamınızdaki profesyonel kimliğiniz için anda kalıp şu soruları sormak ajandanızın içeriğinin ne kadar size uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır. Ya mesele zaman yönetimi değil de başka bir konu ise ? İşte farkındalık soruları :

Birinci Aşama

"1: Bugun nerede olmayı hak ediyorum ?

2: Bunun için yeteri kadar çaba sarf ettim mi ?

3: Hangi işlere daha az , hangi işlere daha çok zaman ayırmak beni mutlu ve başarılı kılacaktır?

4: Gelişimim için kimden destek alabilirim ?"


Profosyonel iş kimliğiniz bir çok değişkenle sürekli değişim ve gelişime uğruyor . Kurum kültürü, orada yaptığınız iş, ast-üstlerle ilişkiler ve kendinizle olan ilişkiniz sürekli bu değişim ve gelişimin sebebi ve sonucu olarak karşımıza çıkacaktır. Çalışılan her kurum ve o kurumdaki anlık kimliğinizi değerlendirmek üzere kullanılan farkındalık sorularından sonra ,kurumdaki genel tutum ve soru kalıplarınızın değerlendirilmesi aşamasına geçilmesi gerekecektir.


İkinci Aşama

1: Bağlı Çalışan mıyım ?

2: Profesyonel Çalışan mıyım?

3: Alaycı Çalışan mıyım ?

4: Düşmanca Çalışan mıyım ?


İş hayatındaki profesyoneller olarak hangi tutum ve davranışlarla o kurumda çalıştığınızı değerlendirmek için kendinize yapacağınız en dürüst geri bildirimlerden biri. Çalışanlar takım arkadaşları hakkında bu sınıflandırmayı yaparken daha hızlı ve net bir etiketleme yaparken özne kendi olduğu için zamana ihtiyacı vardır. Kendinize pasif -proaktif ile negatif-pozitif çizgide nerede olduğunuzu sorgulayarak başlayabilirsiniz .Bu noktada biraz geçmiş ve şimdinin analizine ihtiyaç duyabilirsiniz ? Şu sorular da tam da ihtiyacımız olan cevaplara ulaşmak için yardımcı olacak sizlere :


"-İşin en zevkli tarafı neydi?

-Ne farklı olabilirdi ?

-Bunu yapmama ne engel oldu ?

-Tekrar nerden başlayacağım ?

-Bir planım var mı ? Seçeneklerim neler?"


Eğer bir takım olarak analiz yapıyorsanız bu sorular size mevcut durumun belirlenmesi ve gelecek ile ilgili senaryoların oluşturulmasında fayda sağlayacaktır.

"-Takım üyelerinin görevleri nedir?

-Yatırım yapmak istediğiniz en önemli ilişkileriniz hangileri ?"

-Hangi değerlerinizin takımda farkında varılmasına ihtiyacınız var? "Etrafınızdaki insanlardan beklentileriniz ve onların sizden beklentileri nedir?

-Size en yakın olan kişilerin temel özellikleri ve hedefleri nelerdir?"



Üçüncü Aşama

Sıra gelecek durumda istediğimiz farkındalık seviyesini elde etmekte. Bu noktada koçluğun bütünsel bakış açısı devreye girecektir. Hedeflediğimiz durumu tarif etmeye ihtiyacınız olacaktır. Kim olmak istiyoruz? Bunu yaparken de , nasıl davranacağınız, nasıl düşüneceğiniz , neler hissedeceğiniz ve hangi değerlerinizin destekleneceğini cevaplamakla başlayabilirsiniz. İş dünyasında bireysel hedeflerle beraber bir takım olarak da ortak hedef belirlemek ve bu hedef doğrultusunda etkin ve verimli çalışma ortamı gerekecektir. Takım çalışmanızdaki gelecek durumda da

-Ekibin gelecek senaryosu nedir?

-Ekipten beklentiler nedir?



Dördüncü Aşama

Kendinize ve ekiplerinize liderlik edeceğiniz bu aşamada yazan -yöneten siz olacaksınız. Bu noktada kendinize bazı sorular sormanız gerekecek . Bu soruların olması gereken başlıkları şunlar :

  1. risk almak

  2. merak duymak

  3. hayal kurmak

  4. dünyaya açılmak

  5. sor kültürü oluşturmak

  6. liderlik etmek

Bu konu başlıklarında sorular yazacak ve cevaplar için çalışmalar yapacaksınız. Başlıklardaki konuları içeren aksiyonların iş hayatındaki siz i yeniden şekillendirmeye , ajandasını değiştirmeye belki de yeni bir kurgu kurmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle kaynaklarımızın bu 6 konu teması için belirlenmesi gerekecektir. Sonuca ulaşmak için bu konu başlıklarında aksiyonlar alarak değişimi başlatmak için tek yapmanız gereken "HADİ "demek olacaktır.




Kaynaklar :Başkalarının Aklı -Tali Sharot

Güçlü Soru Sorma Sanatı Gülyan KABAŞ Dr. Yapran BARAN TECİR

Duygusal Arınma Sherianna BOYLE








6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page